Потребно:
- 2 јајца
- 1/2 чаша шеќер
- 1/4 лажичка екстракт од ванила
- 1/2 чаша брашно
- 1/4 чаша какао во прав
- 100 гр чоколадо
Подготовка: Во сад се ставаат јајцата, се матат, па се додава шеќерот. Повторно заедно се матат. Потоа постепено се додава брашно, но се мати со жица. Додадете го какаото и екстрактот од ванила, па соединете ги сите состојки. Смесата истурете ја во подмачкана округла тава (дното обложете го со хартија за печење). Печете ја чоколадната торта на 180°C околу 25-30 минути. Чоколадото растопете го на пареа и нанесете го како глазура одозгора. Во средината по желба можете да ставите 1 црвено овошје. Добар апетит!