
Потребно:
- 1 средна тиквичка
- 2 зденки (топено сирење)
- 1 чешне лук
- 1–2 лажици масло
- Сол и бибер по вкус
- Сушен копар, босилек или оригано (по желба)
Подготовка: Измијте ги тиквичките и исечете ги на коцки. Ако се постари и имаат тврда кора, излупете ги. Загрејте го маслото во тава и додадете ги тиквичките. Покријте и варете на тивок оган 10-15 минути, мешајќи повремено. Додадете лук, сол, бибер и зачини. Динствувајте уште 5 минути без додавање вода. Ако остане сок, оставете го да испари без капак. Префрлете го топлиот зеленчук во блендерот, додадете ги зденките и измешајте во мазна маса. Ставете го намазот во сад и оставете го да се олади. Ќе биде вкусен и топол, но по ладењето ќе добие погуста текстура за мачкање. Намачкајте на препечен леб или тост. Уживајте со пита леб или кифлички за брза ужина. Добар апетит!