Потребно:
- 1 шолја ориз
- 5 шолји кравјо млеко
- ½ шолја шеќер
- 1 лажица спк од портокал
- 1 јаболко
- 1 лажичка цимет
- ½ лажица мед
Подготовка: Во сад ставете го оризот со една и пол чаша вода. Кога ќе почне да врие, намалете ја температурата, делумо поклопете го садот и оставете да се вари 6-8 минути, додека водата речиси целосно не испари. Додадете го млекото и продолжете да варите со повремено мешање, додека оризот целосно не омекне, а млекото не се згусне. Додадете го шеќерот и сокот од портокал и продолжете да варите додека не се стопи шеќерот, а потоа оставете малку да се олади. Пред сервирање наросете со цимет, украсете со парчиња јаболко и ставете мед по желба.