Потребно:
- 130 гр путер, омекнат
- 180 гр шеќер
- 4 големи јајца
- 250 гр брашно
- 1/2 лажичка прашок за печиво
- 1/4 лажичка сол
- 65 мл кисела павлака
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 130 гр сечкани праски
- 65 гр џем од праски
- 130 гр шеќер во прав
- 2 лажици млеко
Подготовка: Загрејте ја рерната на 175°C. Намастете и набрашнете го плехот за печење. Во поголем сад изматете ги путерот и шеќерот додека не станат светли и поматени. Изматете ги јајцата, едно по едно. Во посебен сад изматете ги брашното, прашокот за печиво и солта. Постепено додавајте ги сувите состојки во смесата со путер, наизменично со кремот, почнувајќи и завршувајќи со сувите состојки. Измешајте ги екстрактот од ванила и сечканите праски. Истурете го тестото во подготвената тава и израмнете ја површината. Печете 60-70 минути. Оставете го колачот да се излади во тавчето 10 минути, а потоа префрлете го на решетка. Во помал сад измешајте го џемот од праски со шеќерот во прав и млекото за да добиете глазура. Прелијте врз изладениот колач. Добар апетит!