
Потребно:
- 800 г замрзнати или свежи њоки
- 80 мл маслиново масло
- 500 мл сечкани домати во конзерва
- 2 чешниња лук
- 40 г пармезан
- Сол по вкус
- 10 свежи листови босилек за декорација
По желба: Коцки печена тиква, парчиња костени, листови од рукола или млад спанаќ

Подготовка: Сварете ги њоките во врела солена вода додека не испливаат на површината. Лесно пропржете го ситно исечканиот лук во маслиново масло. Додадете ги доматите, посолете и гответе 10 минути додека сосот не се згусне. Додадете ги сварените њоки, добро измешајте. Посипете со пармезан, декорирајте со босилек и, по желба, додадете тиква, костени или зеленило за есенски изглед. Добар апетит!

















