Потребно:
- 1 шолја ориз
- Малку сол
- 5 шолји кравјо млеко
- ½ шолја шеќер
- 1 лажица сок од портокал
- 1 јаболко
- 1 лажичка мелен цимет
- ½ лажица мед
Подготовка: Во сад ставете го оризот, солта и една и пол шолја вода. Кога ќе почне да врие, намалете ја температурата, делумно затворете го садот и варете додека не се впие целата вода, околу 6-8 минути. Додадете го млекото и продолжете да варите со повремено мешање, додека оризот не омекне, а млекото не се згусне. Додадете го шеќерот и сокот од портокал, па продолжете со варењето додека не се стопи шеќерот. Потоа оставете малку да се олади. Пред сервирање, наросете со цимет, украсете со парчиња јаболко и на секоја чинија одозгора ставете по малку мед. Добар апетит!