Потребно:
За тестото:
- 3 белки
- 3 жолчки
- 130 гр путер
- 120 гр шеќер
- 1 ванилин шеќер
- 130 гр мелени лешници
- 1 лажица какао
- 100 гр чоколадни трошки
- 1 прашок за печиво
За кремот:
- 350 гр вишни
- 5 лажици шеќер
- 1 пудинг од ванила
- 1 ванилин шеќер
- 300 мл сок од вишни
- 2 кесички смеса за шлаг, чоколадни трошки
Подготовка: Пенесто се матат путерот и шеќерот. Ако шеќерот се растопил, додадете ги жолчките, лешниците, какаото, брашното со прашокот за печиво и чоколадните трошки. Сè добро соединете. Изматете ги белките во цврст снег и лажица, по лажица додавајте ги во смесата со жолчките. Калапот за печење намастете го и набрашнете го и излијте ја смесата. Се пече во загреана рерна на 180 степени околу 25 минути. Во сокот од вишни додајте ги пудингот и ванилиниот шеќер. Добро измешајте да нема грутчиња. Додадете ги вишните и варете неколку минути додека не се згусне. Штом колачот е готов додадете ја смесата со вишни и оставете ја да се излади. За декорација подгответе шлаг од две пакувања и чоколадни трошки. Добар апетит!