РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Домашни растителни млека – овесно млеко

Воведувањето на кравјото млеко во исхраната на детето, подоцна како меѓуоброк или ужина, не е препорачливо од омногу причини. Треба да се има предвид дека човечкото тело не содржи соодветни ензими кои ги разложуваат ензимите од млекото. Од тие причини знаат да се јават многу дигестивни проблеми, особено кај децата.

Потребно:

  • 1 шолја полно зрно од овес
  • 3 шолји филтрирана вода
  • Половина стапче ванила
  • Прстофат морска сол
  • Малку цејлонски цимет

Подготовка: Овесот убаво измијте го и исцедете го од вода. Ставете го во сад и прелијте го со ладна вода, па оставете да отстои најмалку 20 минути, а може и подолго. По тоа време, повторно измијте го и исцедете го од вода. Ставете го овесот во блендер и додадете ја водата. Прво ставете го блендерот на најмала брзина, па полека до најголема на која ќе работи 8-10 секунди. Потоа процедете го овесот со помош на густа цедалка, па добиената течност вратете ја во блендерот, кратко пак измиксирајте и пак процедете. На крајот додадете цимет, малку морска сол и ванила.