
Потребно:
- 200 г брашно
- 150 г шеќер
- 125 г путер (омекнат)
- 2 јајца на собна температура
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 1 лажичка прашок за печиво
- Прстофат сол
- 200 г замрзнати малини (одмрзнати и исцедени)
- 1 лажица пченкарен скроб (измешан со малините)
- 30–40 г шеќер за наросување врз малините
- 30 г мелени бадеми или овесни снегулки (по желба)

Подготовка: Загрејте ја рерната на 175 °C и обложете плех за печење со димензии 20 × 20 см со хартија за печење. Измешајте ги малините со пченкарниот скроб и оставете настрана 30–40 г шеќер. Во сад, изматете го путерот и 150 г шеќер додека не добиете кремаста смеса, потоа додадете ги јајцата едно по едно и ванилата. Во друг сад, измешајте го брашното, прашокот за печиво и солта, потоа просејте ги во влажните состојки и мешајте додека не се соединат. Истурете ја смесата во подготвениот плех и измазнете. Распоредете ги малините врз тестото (не мешајте) и по желба наросете со прелив од трошки (бадеми/овес). Печете 28-35 минути на 175°C додека горниот дел лесно не порумени (треба да излезе чепкалка за заби со само неколку трошки). Оставете да се олади во тавата 15-20 минути, а потоа извадете го и исечете го на коцки откако целосно ќе се олади. Добар апетит!

















