
Потребно:
- 3 јајца
- 120 мл млеко (½ шолја)
- 60 г брашно (½ шолја)
- 1 лажичка ванила
- 1 лажица шеќер (по желба)
- Прстофат сол
- 2 лажици путер (за тавата)
Подготовка: Загретеј ја рерната на 220°C. Ставете огноотпорна тава (околу 20-25 см) или тава со рачка што може во рерна, внатре во рерната додека се загрева – ова е важно за да се стопи путерот и да се добие убаво крцкаво дно. Во меѓувреме, измешајте ги јајцата, млекото, брашното, ванилата, шеќерот и солта – може со рачна маталка или блендер. Треба да добиете мазна, течна смеса без грутки. Извадете ја врелата тава од рерна (внимавајте, многу е жешка!), ставете го путерот и дозволи да се стопи целосно. Веднаш истурете ја смесата врз стопениот путер и ставете ја тавата назад во рерна. Печете околу 20 минути, или додека не нарасне и добие златна боја. Рабовите ќе се надигнат високо – тоа е нормално! Извадете ја од рерна и послужете веднаш – најубаво е додека е топла. Полнете ја по желба со свежо овошје, чоколаден крем, шеќер во прав… Добар апетит!