РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Панцероти од рерна

Домашните панцероти се одлично печиво за појадок или вечера. Може да ги полните со спанаќ, сирење, но и со фил за пица. Изборот е ваш.

Потребно:

  • 30гр свеж касец
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • 2 лажички шеќер
  • 2 лажички сол
  • 700гр интегрално брашно
  • 100мл вода
  • 100мл масло
  • 500мл јогурт
  • 2 јајца

За филот:

  • 200гр сирење
  • 20гр фета сирење
  • 1 јајце

За премачкување:

  • 1 јајце
  • Сусам

Подготовка: Квасецот издробете го и измешајте го со шеќерот и 2 лажици брашно. Прелијте со топла вода и оставете да се активира 10 минути. Во сад ставете го брашното, солта и прашокот за печиво. Измешајте, па во средината ставете ги јајцата. Со вилушка изматете ги, па додадете го јогуртот, малото и квасецот. Замесете тесто и оставете го да отстои еден час. Со намастени раце одвојте неколку топчиња. Секое развлете го во помал круг, ставете фил и преклопете, да формирате форма на панцерота. Секоја панцерота премачкајте ја со јајце и наросете сусам. Наредете ги во тавче обложено со хартија за печење. Печете во загреана рерна на 200 степени, околу 35 минути.