Потребно:
- 500 гр филети ослич (без коски)
- 300 мл млеко
- 3 чешниња лук
- 50 гр омекнат путер
- Сок од половина лимон
- Маслиново масло
- Сол
- Бибер
Подготовка: Проверете ги филетите од ослич за да бидете сигурни дека немаат остатоци од коски така што ќе поминете со прстите над нив. Исечете ги на помали парчиња и ставете ги во тенџере и прелијте ги со млеко. Исчистете го лукот и целите чешниња ставете ги во тенџере со ослиќ и млеко. Покријте и варете 15 до 20 минути. Сварениот ослиќ изладете го и во тенџерето додадете ги останатите состојки и измелете го со рачен миксер. Додадете сол и бибер по ваш вкус, а по желба можете да додадете и зачини како копар или чили. Готовиот намаз покријте го со проѕирна фолија за да не се исуши и ставете го во фрижидер да се излади. Послужете го со леб по избор и уживајте! Добар апетит!