
Потребно:
За кората:
- 4 белки
- 150 г шеќер во прав
- Екстракт од ванила
- 1 лажица згуснувач
- 1 лажица оцет
- Листови бадеми
За кремот:
- 400 мл шлаг
- Екстракт од ванила
- Јагоди
Подготовка: Изматете ги белките со постепено додавање на шеќерот во прав. Миксирајте десет минути. Додадете го екстрактот од ванила, густинот и оцетот и измешајте ја смесата со шпатула, а не со миксер. Истурете ја смесата во голем сад за печење и израмнете ја. Посипете ги ливчињата од бадем врз смесата и сушете ја на 150 степени околу еден час. Намачкајте ја изладената кора со изматениот шлаг и наросете со ситно сечкани јагоди. Внимателно замотајте и оставете да се олади најмалку два часа. По желба посипете со шеќер во прав. Добар апетит!