РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Павлов ролат

Едноставен, но исклучително вкусен десерт кој е верзија за познатата Павлова торта.

Потребно:

За кората:

  • 4 белки
  • 150 г шеќер во прав
  • Екстракт од ванила
  • 1 лажица згуснувач
  • 1 лажица оцет
  • Листови бадеми

За кремот:

  • 400 мл шлаг
  • Екстракт од ванила
  • Јагоди

Подготовка: Изматете ги белките со постепено додавање на шеќерот во прав. Миксирајте десет минути. Додадете го екстрактот од ванила, густинот и оцетот и измешајте ја смесата со шпатула, а не со миксер. Истурете ја смесата во голем сад за печење и израмнете ја. Посипете ги ливчињата од бадем врз смесата и сушете ја на 150 степени околу еден час. Намачкајте ја изладената кора со изматениот шлаг и наросете со ситно сечкани јагоди. Внимателно замотајте и оставете да се олади најмалку два часа. По желба посипете со шеќер во прав. Добар апетит!