РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Печена палента со сирење, јајца и сланина

Печената палента со сирење, јајца и сланина традиционално се подготвува во Романија и е одличен начин едноставното јадење да го претворите во специјалитет.

Потребно:

  • 700 гр сварена палента
  • 3 јајца
  • 500 гр сирење или урда
  • 200 гр сланина
  • Прстофат морска сол
  • Прстофат црн пипер
  • 1 павлака
  • Масло
  • Млад кромид

Подготовка: Загрејте ја рерната на 200 степени. Сварената палента оставете ја да се олади, а потоа иситнете ја со вилушка. Поголемиот дел распоредете го во намрсен огноотпорен сад. Во тавче пропржете ја сечканата сланина, па додајте ги изматените и зачинети јајца и исто така пропржете ги. Веднаш потоа измешајте го сирењето и смесата распоредете ја врз целата палента. Преку тоа посипете ја преостанатата сечкана палента, па врз палентата наросете уште малку сирење и прелијте ја со изматената павлака. Печете во загрена рерна 20-тина минути. Извадете ја од рерна, па по желба наросете со сечкан млад кромид. Добар апетит!