Потребно:
- 250 гр рендани тиквички
- 65 гр презла
- 30 гр рендан пармезан
- 2 јајца – изматени
- 2 чешниња лук
- 2 лажици сечкан свеж босилек – или 2 лажици сув
- 1 лажица сечкан свеж магдонос – или 1 лажичка сув
- ½ лажичка сол
- Црн пипер
Подготовка: Загрејте ја рерната на 200 степени. Покријте го плехот со хартија за печење. Ренданите тиквички ставете ги помеѓу две хартиени крпи и исцедете го вишокот вода. Во садот за матење со презлата, пармезанот и изматените јајца додадете ги ренданите тиквички. Мешајте додека не се соединат, а потоа измешајте ги лукот, босилекот, магдоносот, солта и биберот. Извадете 2 лажици од смесата и формирајте топчиња. Повторете додека не добиете 12 топчиња. Ставете ги во тавчето за печење. Печете 15 до 20 минути додека топчињата не поруменат. Послужете ги топли со сос по сопствен избор. Добар апетит!