
Потребно:
- 4 парчиња пилешко (надкопан, копани или гради)
- 5–6 средни компири
- 3 моркови
- 3 лажици маслиново или сончогледово масло
- 1 лажичка сол
- ½ лажичка црн бибер
- 1 лажичка буковец (по желба)
- 1 лажичка мешан сув зачин (или вегета)
- ½ лажичка сув рузмарин или мајчина душица (по избор)
- 2 чешниња лук (по желба)
Подготовка: Измијте го пилешкото и исцедете го. Излупете ги компирите и морковите и исечете ги на крупни парчиња. Ставете ги пилешките парчиња, компирите и морковите во голем сад. Додадете масло, сол, бибер, сув зачин, буковец и рузмарин. Добро промешајте за да се премачка сè рамномерно. Додадете и лук ако сакате побогат вкус. Наредете ги состојките во тава обложена со хартија за печење или малку намастена. Ако сакате, додајте 100 мл вода на дното за посочен ручек. Печете во загреана рерна на 200°C околу 1 час, или додека месото не добие златно-кафена боја, а компирите омекнат. Добар апетит!