Потребно:
- 4 пилешки филеа или парчиња (може да бидат гради, копан, подкопан)
- 4-5 чешниња лук, ситно сечкани
- 2 лажици свеж рузмарин, сечкан
- 2 лажици свежа мајчина душица, сечкана
- Сок од 1 лимон
- 1/4 чаша маслиново масло
- Сол и бибер по вкус
Подготовка: Во поголем сад измешајте ситно сечкан лук, свеж рузмарин, свежа мајчина душица, сок од лимон, маслиново масло, сол и бибер. Добро измешајте ги сите состојки за да добиете маринада. Посолете ги и побиберете ги пилешките гради или парчиња месо по вкус. Потоа ставете ги во маринадата од лук и билки. Оставете го пилешкото да се маринира најмалку 30 минути во фрижидер, а најдобро е ако го оставите да се маринира преку ноќ за поинтензивен вкус. Загрејте ја рерната на 200 °C. Пилешките гради ставете ги во сад за печење или на плех обложен со хартија за печење. Прелијте ја преостанатата маринада врз пилешкото. Печете го пилешкото во загреана рерна 20-25 минути или додека не стане меко и сочно, а горните делови малку не поруменат. Послужете го печеното пилешко со прилог по ваш избор и салата. Добар апетит!