Потребно:
- Пилешки батаци
- 100мл пилешки бујон
- 2 чешниња лук
- Сок од два лимона + кората
- 3 големи компири
- 1 лажица брашно
- 2 лажици маслиново масло
- Мајчина душица
- Сол
- Црн бибер
Подготовка: Изрендајте ја кората од лимоните. Исцедете го сокот од двата лимони, додадете ја кората, ситно исечканиот лук, мајчина душица и две лажици масло и се заедно убаво соединете. Извадете ја кожата од пилешките батаци и премачкајте ги си со добиената смеса. Оставете месото да се маринира околу 30 минути во фрижидер. Загрејте малку масло во тавче и испржете го пилешкото од сите страни. Додадете ја преостанатата маринада и брашното, измешајте, додадете го пилешкиот бујон и зачинете со сол и црн бибер. Потоа додадете го излупениот компир исечен на коцки. Покријте и оставете да се готви околу 20 минути. Повремено мешајте сосот да не се залепи и пробајте дали пилешкото и компирите се готови. Јадењето може да го сервирате со прилог салата од сезонски зеленчук. Добар апетит!