РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Пилешки бујон

Пилешкиот бујон се прави брзо и едноставно, а може да се направи во поголеми количини, а потоа да се чува во замрзнувач.

Потребно:

  • 1кг пилешко месо (најдобро крилца, батак, карабатак и врат)
  • 2-3 моркова
  • Целер
  • Свеж магдонос

Подготовка: Во тенџере ставете 2-3 литри вода. Варете ги месото и зеленчукот заедно. Откако течноста ќе почне да врие, оставете на среден оган се заедно да се вари уште половина час. Процедете ја течноста и користете ја веднаш или оставете ја во замрзнувач. Додадете сол и бибер по желба. Бујонот може да се консумира чист, но претставува одлична основа за подготовка на супи, чорби или некое друго јадење.