Потребно:
- 4 парчиња пилешки гради
- 2 лажици маслиново масло
- 2 чешниња лук, ситно сечкани
- 1 лажичка мелена црвена пиперка
- 1 лажичка сува мајчина душица
- 2 пиперки (црвена, жолта или зелена) исечени на ленти
- 2 тиквички исечени на кругови
- 1 кромид исечен на ленти
- 1 модар патлиџан исечен на кругови
- 1 шолја преполовени шери домати
- Сечкан свеж магдонос за наросување
- Сол
- Црн пипер
Подготовка: Загрејте ја рерната на 200 °C. Во сад измешајте го маслиновото масло со лукот, мелениот црвен пипер, мајчината душица, солта и црниот пипер. Пилешкото премачкајте го со смесата од масло и зачини, така што сите страни се добро покриени. Подготвеното пилешко ставете го во огноотпорен сад. Додадете ги пиперките, тиквичките, кромидот, модриот патлиџан и шери доматите. Зеленчукот посолете и додадете му црн пипер по вкус. Ставете го садот во загреана рерна и печете 20-25 минути или додека пилешкото целосно не се испече, а зеленчукот не омекне и малку порумени. Се вади од рерна и се наросува со сечкан свеж магдонос пред сервирање. Послужете го топло и уживајте во оваа вкусна комбинација на пилешко и печен зеленчук. Добар апетит!