РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Пилешко на француски начин

Ова е наш предлог за ручек кој брзо и едноставно се подготвува, не одзема време, не чини многу, а ќе уживате во вкусот.

Потребно:

  • 40 гр путер
  • 4 парчиња пилешки филети
  • 2 главици кромид
  • 1 лажица сушена мајчина душица
  • 1,5 лажици пченкарно брашно
  • 1,5 шолја бујон
  • 125 гр кашкавал
  • 2 лажици сечкан магдонос

Подготовка: Зачинете го пилешкото по желба, па испржете го од двете страни во тавче во кое сте загреале масло. Потоа извадете го месото, па растопете го путерот и додадете го исечканиот кромид и мајчината душица. Пржете додека да омекне, па истурете поголем од бујонот, а преостанатиот бујон измешајте го со брашното (да нема грутчиња) и додадете во тавата. Оставете да се динствува неколку минути, а потоа зачинете со сол и црн пипер. Гответе уште неколку минути додека не се згусне сосот. Вратете го пилешкото во тавата, па пржете уште неколку минути, со вртење на месото. Посипете со рендан кашкавал и оставете го на шпорет додека да се растопи кашкавалот. На крајот наросете со свеж сечкан магдонос. Добар апетит!