Потребно:
- 40 гр путер
- 4 парчиња пилешки филети
- 2 главици кромид
- 1 лажица сушена мајчина душица
- 1,5 лажици пченкарно брашно
- 1,5 шолја бујон
- 125 гр кашкавал
- 2 лажици сечкан магдонос
Подготовка: Зачинете го пилешкото по желба, па испржете го од двете страни во тавче во кое сте загреале масло. Потоа извадете го месото, па растопете го путерот и додадете го исечканиот кромид и мајчината душица. Пржете додека да омекне, па истурете поголем од бујонот, а преостанатиот бујон измешајте го со брашното (да нема грутчиња) и додадете во тавата. Оставете да се динствува неколку минути, а потоа зачинете со сол и црн пипер. Гответе уште неколку минути додека не се згусне сосот. Вратете го пилешкото во тавата, па пржете уште неколку минути, со вртење на месото. Посипете со рендан кашкавал и оставете го на шпорет додека да се растопи кашкавалот. На крајот наросете со свеж сечкан магдонос. Добар апетит!