Потребно:
- 3 лажици путер
- 1 кромид, ситно сечкан
- 3 моркова, исечкани на полукругови
- 1 лажица сенф
- ¼ брашно
- 1 шолја пилешки бујон
- 1 шолја млеко
- 3 шолји исечкано и сварено пилешко месо
- 1 шолја замрзнат грашок
- 2 лажици пржен сусам
- Зачини
- 200гр одмрзнато лиснато тесто
- 1 јајце
Подготовка: Загрејте ја рерната на 200 степени. Во големо тенџере стопете го путерот на средна температура. Додадете го кромидот и морковот. Варете со повремено мешање, додека не омекне, околу 5-7 минути. Потоа, додадете го сенфот, а потоа и брашното и мешајте непрекинато една минута. Лесно изматете го бујонот и една шолја млеко, додека не проврие. Намалете ја температурата да се крчка на тивко додека не се згусне, по некои 5 минути. Додадете го пилешкото, грашокот, магдоносот и зачините. Префрлете се во подлабок сад. На површина на која сте ставиле брашно, ставете го лиснатото тесто кое може да го покрие цел сад. Раширете го лесно преку смесата и цврсто притиснете кон краевите на садот. Со помош на нож исечете на три места, за да може преку тестото да излегува пареата. Во помала чинија изматете го јајце со една лажица млеко. Премачкајте го тестото со тоа. Ставете сусам по желба. Ставете го садот на тава и печете додека не порумени тестото, по 40-45 минути. Оставете доволно да се олади пред сервирање.