РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Пилешко во кремаст сос

Рецепт на Џон Вотс, британскиот готвач кој стана познат по својата приказна за упорност додека учел да готви во затвор. Денес има речиси милион следбеници, објави книга со едноставни и брзи рецепти прилагодени за секого издадена во 2023 година, „A fancier affair“ која го содржи и рецептот за ова вкусно и кремасто пилешко.

Потребно:

  • 2 парчиња пилешки гради
  • 80 гр брашно
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка црн пипер
  • 20 гр путер
  • 1 кромид
  • 4 чешниња лук
  • 150 мл крем за готвење
  • 60 гр пармезан
  • 2 лажици пасирани домати
  • 1 лажичка мајчина душица
  • 1 лажичка оригано
  • 1 шолја свеж босилек

Подготовка: Пилешкото исечете го на два дела за да добиете две филеа. Измешајте ги брашното, солта и биберот и извалкајте го пилешкото, тресејќи го вишокот. На тава додадете малку масло и путер и печете го пилешкото 3-4 минути од секоја страна, на средна температура. Кога пилешкото е готово, извадете го од тавата. Во тавчето, пропржете ситно сечкан кромид и лук, додадете павлака и пармезан. Добро измешајте, па додајте пасиран домат, мајчина душица и оригано. Вратете го пилешкото во тавата и мешајте додека сосот не се згусне. На крајот додадете свеж босилек. Со ова пилешко можете да подготвите прилог по ваш избор, како тестенини или ориз. Добар апетит!