Потребно:
- 2 парчиња пилешки гради
- 80 гр брашно
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка црн пипер
- 20 гр путер
- 1 кромид
- 4 чешниња лук
- 150 мл крем за готвење
- 60 гр пармезан
- 2 лажици пасирани домати
- 1 лажичка мајчина душица
- 1 лажичка оригано
- 1 шолја свеж босилек
Подготовка: Пилешкото исечете го на два дела за да добиете две филеа. Измешајте ги брашното, солта и биберот и извалкајте го пилешкото, тресејќи го вишокот. На тава додадете малку масло и путер и печете го пилешкото 3-4 минути од секоја страна, на средна температура. Кога пилешкото е готово, извадете го од тавата. Во тавчето, пропржете ситно сечкан кромид и лук, додадете павлака и пармезан. Добро измешајте, па додајте пасиран домат, мајчина душица и оригано. Вратете го пилешкото во тавата и мешајте додека сосот не се згусне. На крајот додадете свеж босилек. Со ова пилешко можете да подготвите прилог по ваш избор, како тестенини или ориз. Добар апетит!