
Потребно:
- 2 парчиња пилешко филе
- 2 лажици маслиново масло
- 1 лажица путер
- 2 чешниња лук (ситно сечкани)
- Сок и кора од еден лимон
- 100 мл пилешки бујон
- 100 мл крем за готвење
- 1 лажичка свежа мајчина душица (или ½ лажичка сува
- Сол
- Црн пипер
Подготовка: Пилешките филети зачинете ги со сол и бибер. Загрејте ги маслиновото масло и путерот во тава и пржете го пилешкото на средна топлина околу пет минути од секоја страна, додека не порумени. Тргнете го настрана. Во истото тавче додадете го сечканиот лук и кратко пропржете. Додадете го бујонот, сокот, кората од лимон и мајчината душица. Гответе 2-3 минути додека течноста малку не се намали. Промешајте го кремот за готвење и оставете го да се крчка уште две минути. Вратете го пилешкото во сосот и гответе уште пет минути додека не се впие вкусот. Послужете со пире од компири, ориз или печен зеленчук. Добар апетит!