РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Пилешко во сос од лимон

Пилешкото во сос од лимон и мајчина душица е совршен избор за сите љубители на лесни и освежителни јадења. Ова јадење ја комбинира сочноста на пилешкото со киселкастиот вкус на лимон и свежа мајчина душица, создавајќи хармонична комбинација. Подготовката е едноставна и брза, што го прави идеален оброк за ручек или вечера.

Потребно:

  • 2 парчиња пилешко филе
  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 лажица путер
  • 2 чешниња лук (ситно сечкани)
  • Сок и кора од еден лимон
  • 100 мл пилешки бујон
  • 100 мл крем за готвење
  • 1 лажичка свежа мајчина душица (или ½ лажичка сува
  • Сол
  • Црн пипер

Подготовка: Пилешките филети зачинете ги со сол и бибер. Загрејте ги маслиновото масло и путерот во тава и пржете го пилешкото на средна топлина околу пет минути од секоја страна, додека не порумени. Тргнете го настрана. Во истото тавче додадете го сечканиот лук и кратко пропржете. Додадете го бујонот, сокот, кората од лимон и мајчината душица. Гответе 2-3 минути додека течноста малку не се намали. Промешајте го кремот за готвење и оставете го да се крчка уште две минути. Вратете го пилешкото во сосот и гответе уште пет минути додека не се впие вкусот. Послужете со пире од компири, ориз или печен зеленчук. Добар апетит!