Потребно:
- 1 пакување готови кори
- 250 мл крем павлака за готвење
- 150 гр путер
- 50 гр гриз
За прелив:
- 1 литар вода
- 50 гр путер
Подготовка: Растопете го путерот, па измешајте го со павлаката за готвење и посолете. Намачкајте ја тавата со масло, па наредете две кори кои ќе ги премачкате со филот од павлака и путер. Оозгора ставете уште две кори, премачкајте со филот, а потоа наросете со гриз. Повторно две кори, фил, две кори, фил, гриз и така додека не ги искористите сите состојки. Исечете ја питата коцки, па печете ја во загреана рерна на 180°C околу 15 минути. Во меѓувреме зовријте ги водата и путерот. Потоа прелијте ја питата со половина од преливот и вратете ја во рерна уште 10 минути. Повторно извадете ја питата и прелијте ја, па печете уште 5 минути. Добар апетит!