Потребно:
- 600гр брашно
- 250мл топло млеко
- 2 јајца
- 50мл масло
- 1 свеж квасец
- ½ лажичка сол
- ½ лажичка шеќер
За полнење:
- 300гр обарен спанаќ
- 200гр кравјо сирење
- 2 јајца
- 100гр биено сирење
- 1 јајце и масло за премачкување
- Сусам
Подготовка: Замесете тесто од надојдениот квасец и останатите намирници. Оставете го на топло да надојде. Тестото потоа поделете го на два дела и развлечете го секое топче да добиете по една кора. Едниот дел треба да биде малку поголем од другиот. Поголемата кора ставете ја во садот за печење. За полнењето, измешајте го иситнетото кравјо сирење, обарениот спанаќ и јајцата. Кората малку пропрскајте ја со масло и ставете го полнењето, а одозгора ставете го изренданото биено сирење. Втората, помала кора засечете ја не неколку места, па ставете ја одозгора. Оставете питата уште малку да надојде. Потоа, премачкајте ја со изматено јајце и наросете сусам, по желба. Печете на 200 степени – 15 минути, а потоа уште 25 минути на 180 степени. Добар апетит!