РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Поховани тиквички од рерна

Вкусни, сочни, полнети со кашкавал, а готови за 20 минути. Подготвени на овој начин, тиквиците се идеални кога сакате да одморите од тешката зимска храна што најчесто ја јадеме во овој период.

Потребно:

  • 2 тиквици
  • 1 кромид (ситно изрендан)
  • 1 јајце
  • 50гр пармезан
  • Сол
  • Бибер
  • Оригано
  • 70гр презла
  • Маслиново масло
  • Кашкавал исечен на коцки

Подготовка: Изрендајте ги тиквичките и исцедете го вишокот вода. Потоа додадете го изренданиот кромид, зачините, пармезанот, јајцето, па се заедно измешајте убаво да се поврзе и соедини. Земајте од смесата со раце, малку истенчете ја и ставете коцка кашкавал, па преклопете во форма на ќофте. Редете ги на тавче, обложени со хартија за печење. Одозгора премачкајте ги со маслиново масло. Печете ги во рерна на 180 степени, околу 20 минути.