Потребно:
- 150 гр палента
- 400 мл вoда
- ½ лажичка сол
- 100 гр шунка
- 100 гр кашкавал
За похување:
- 3 јајца
- 10 лажици брашно
- 100 мл масло
За сосот:
- 1 кисела павлака
- 1 лажичка сенф
- Малку сечкан магдонос
Подготовка: Ставете ја водата во тенџере, малку масло и сол и оставете да проврие. Пред да почне да врие ставете ја палентата и мешајте. По 2 минути, тргнете ја од оган. Смесата треба да ви биде малку погуста за да може да формирате плескавици. Палентата ставете ја на послужавник обложен со хартија за печење. Растенчете ја да се олади. Кога е топла за да може да ја држите во рака, време е да ги направите плесквици. Во средината ставете парче шунка и кашкавал и затворете. Во чинијата измаете ги јајцата со сол. Секоја плескавица валкајте ја во јајца, па во брашно, па во јајца и брашно повторни и пржете ги во тавче со загреано масло. Плескавиците се готови кога ќе заруменат од двете страни. Сосот ќе го подготвите така што убаво ќе ги соедините сите состојки. На здравје!