РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Похувани плескавици од компир полнети со спанаќ и сирење

Овие полнети компир плескавици се одличен оброк за целото семејство, а со кремастиот сос - вистинско гурманско задоволство.

Потребно:

За плескавиците:

  • 4 големи компири
  • 2 раце (или коцки) замрзнат спанаќ (одмрзнете и исцедете)
  • 100 г сирење (фета, урда или било кое сирење по ваш избор)
  • 1 кромид
  • 2 чешниња лук
  • 3 лажици скроб
  • 40 г стар леб (ситно издробен) за смесата + плус уште за валкање на плескавиците
  • Сол, бибер, црвена пиперка (слатка или лута)
  • Лажица путер (за спанаќот)
  • Масло за пржење

За сосот:

  • 2 лажици грчки јогурт
  • 1 лажица мајонез
  • 1 чешне лук (изгмечено)
  • Сол и бибер по вкус

Подготовка: Сварете ги компирите, излупете ги и изгмечете ги додека се уште топли. Оставете ги да се изладат. На малку путер пропржете го ситно исечканиот кромид и лук, додадете го спанаќот и пржете додека не испари вишокот течност. Оладете. Измешајте ги компирите со скробот, зачините и издробениотстар леб. Додадете го издробеното сирење во изладениот спанаќ и измешајте. Земете малку тесто од компири, обликувајте го во плескавица со дланките, ставете една лажичка фил во средината, затворете го и формирајте полнета плескавица. Пред пржење, валкајте во презла. Пржете на средна температура во тава со малку масло додека не поруменат и не станат крцкави од двете страни. За сосот, измешајте ги сите состојки и оставете да се излади. Добар апетит!