РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Похувано компир пире

Компирот е зеленчук кој можете да го подготвите на различни начини и секое јадење е подеднакво вкусно. Освен што компирот е лесен за подготовка, одлично оди со многу намирници, а денес ви претставуваме рецепт за похувано пире кое сигурно ќе ви се допадне.

Потребно:

  • 5 компири
  • 1/2 пиперка
  • 1 чешне лук
  • 2 лажици пченкарен скроб
  • 2 јајца
  • Лебни трошки
  • 1/2 китка магдонос

Подготовка: Излупете ги компирите и исечете ги на коцки, па ставете ги да се арат. Во тава пропржете ја ситно сечканата пиперка и целото чешне лук. Кога пиперката ќе омекне, извадете го лукот од тавата, а сварените компири процедете ги. Изгмечете ги компирите, па додадете ја пиперката, сол и бибер. Додадете го скробот и сè добро измешајте. Завиткајте ги компирите во хартија за печење и ставете во фрижидер половина час. Формирајте подебел ролат и исечете на кругови. Во еден сад изматете ги јајцата, а во друг ставете ја презлата со сечканиот магдонос. Пирето потопете го во јајца, па во презла и потоа пржете во загреано масло. Извадете ги крокетите на хартиена крпа за да се исцеди вишокот маснотии. Добар апетит!