РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Похувано пилешко како од КФЦ

Една година, Чикаго Трибјун објави напис во кој тврдеа дека го добиле оригиналниот рецепт со 11 зачини од тетратката на роднина на основачот на КФЦ. КФЦ никогаш не ја потврди автентичноста, иако роднината тврдел дека се работи за оригиналниот рецепт.

Потребно:

  • 2/3 лажичка сол
  • 1/2 лажичка мајчина душица
  • 1/2 лажичка босилек
  • 1/3 лажичка оригано
  • 1 лажица целер во прав
  • 1 лажица црн пипер
  • 1 лажица сенф
  • 4 супени лажици мелен пипер
  • 2 лажици лук во прав
  • 1 лажица ѓумбир во прав
  • 3 лажици бел пипер
  • 2 чаши брашно
  • 1 л матеница (сурутка)
  • Масло за пржење
  • 1 кг пилешко

Подготовка: Во еден сад измешајте го брашното со зачините и оставете го настрана. Пилешкото потопете го во сурутката и оставете го во неа околу половина час. Потоа извадете го месото од сурутката, па префрлете го во садот со брашното и зачините за да убаво ги впие. Потоа повторно потопете го во сурутка, па во брашно со зачини Загрејте го маслото во големо тенџере или тавче и пропржете го месото додека не порумени. Извадете го месото во друг сад, а потоа повторете ја постапката за целото месо. Добар апетит!