
Потребно:
- 2/3 лажичка сол
- 1/2 лажичка мајчина душица
- 1/2 лажичка босилек
- 1/3 лажичка оригано
- 1 лажица целер во прав
- 1 лажица црн пипер
- 1 лажица сенф
- 4 супени лажици мелен пипер
- 2 лажици лук во прав
- 1 лажица ѓумбир во прав
- 3 лажици бел пипер
- 2 чаши брашно
- 1 л матеница (сурутка)
- Масло за пржење
- 1 кг пилешко
Подготовка: Во еден сад измешајте го брашното со зачините и оставете го настрана. Пилешкото потопете го во сурутката и оставете го во неа околу половина час. Потоа извадете го месото од сурутката, па префрлете го во садот со брашното и зачините за да убаво ги впие. Потоа повторно потопете го во сурутка, па во брашно со зачини Загрејте го маслото во големо тенџере или тавче и пропржете го месото додека не порумени. Извадете го месото во друг сад, а потоа повторете ја постапката за целото месо. Добар апетит!