РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Полнети компири печени во рерна

Компир сигурно сте приготвувале на различни начини, но вака сигурно не сте. Вообичаени полниме компир во лушпа, па да запекуваме во рерна, но сега наполнете го излупен со фил од омилените состојки – ќе се воодушевите.

Потребно:

  • 4 поголеми компири
  • 100гр шунка
  • 50гр сирење
  • 100гр кисела павлака
  • 1 чешниња лук
  • 100гр рендан кашкавал
  • 3 јајца
  • Малку масло за јадење

Подготовка: Сварете го компирот со лушпа, но не да се превари, па излупете ги и исечете ги на половина. Издлабете ја средината и ставете ја во една чинија. Шунката исечете на коцки, заедно со сирењето. Јајцата изматете ги и додадете ги во издлабениот компир, шунка и сирење. Додадете го ситно исечканиот лук, павлаката и ренданиот кашкавал. Се заедно убаво измешајте. Со лажица полнете ги компирите и убаво распоредете ја смесата. Печете на 220 степени околу 40-50 минути убаво за заруменат.