РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Полнети пиперки со булгур и зеленчук

Полнетите пиперки со булгур и зеленчук се лесни, здрави и заситувачки – совршено јадење за секој ден.

Потребно:

  • 4 големи пиперки
  • 150 г булгур
  • 1 кромид, ситно исечкан
  • 2 чешниња лук, исечкани
  • 2 моркови, исечкани на коцки
  • 1 тиквичка, исечкана на коцки
  • 2 лажици масло
  • 400 г сечкани домати
  • 200 мл зеленчуков бујон
  • 2 лажички црвена пиперка во прав
  • 1 лажичка оригано
  • 1 лажичка ким
  • Сол и бибер по вкус

Подготовка: Сварете го булгурот во солена вода според упатствата на пакувањето, а потоа процедете го. Пржете го кромидот и лукот во маслото додека не омекнат. Додадете го морковот и тиквичката, а потоа динстајте уште неколку минути. Измешајте го булгурот со динстаниот зеленчук. Додадете зачини – пиперка во прав, оригано, ким, сол и бибер. Добро измешајте за да се соедини сè. Исчистете ги пиперките од семките и внимателно наполнете ги со фил од булгур и зеленчук. Наредете ги исправено во сад за печење. Измешајте ги сечканите домати со зеленчуковиот бујон и прелијте ги пиперките. Покријте со фолија и печете во рерна загреана на 180 °C околу 30 минути. Потоа отстранете ја фолијата и печете уште 10 минути, за пиперките да поруменат. Добар апетит!