
Потребно:
- 4 големи пиперки
- 150 г булгур
- 1 кромид, ситно исечкан
- 2 чешниња лук, исечкани
- 2 моркови, исечкани на коцки
- 1 тиквичка, исечкана на коцки
- 2 лажици масло
- 400 г сечкани домати
- 200 мл зеленчуков бујон
- 2 лажички црвена пиперка во прав
- 1 лажичка оригано
- 1 лажичка ким
- Сол и бибер по вкус
Подготовка: Сварете го булгурот во солена вода според упатствата на пакувањето, а потоа процедете го. Пржете го кромидот и лукот во маслото додека не омекнат. Додадете го морковот и тиквичката, а потоа динстајте уште неколку минути. Измешајте го булгурот со динстаниот зеленчук. Додадете зачини – пиперка во прав, оригано, ким, сол и бибер. Добро измешајте за да се соедини сè. Исчистете ги пиперките од семките и внимателно наполнете ги со фил од булгур и зеленчук. Наредете ги исправено во сад за печење. Измешајте ги сечканите домати со зеленчуковиот бујон и прелијте ги пиперките. Покријте со фолија и печете во рерна загреана на 180 °C околу 30 минути. Потоа отстранете ја фолијата и печете уште 10 минути, за пиперките да поруменат. Добар апетит!