Потребно:
- 1 кромид
- 2-3 чешниња лук
- 4-5 тиквици
- 3 парчиња пилешко филе
- 2дл кисела павлака
- Црвен пипер
- Сол
- Бибер
Подготовка: На масло пропржете го исчеканиот кромид, додадете го лукот. Тиквиците измијте ги, исечете ги по должина и издлабете ги. Издлабениот дел ситно исечкајте го и ставете ги во кромидот што се пржи. Пилешкото месо посебно сварете го, исечете го на коцки и додадете го во смесата. Се заедно динствувајте додека не испари водата, па додадете црвен пипер и зачините. Полнете ги тиквиците со оваа смеса, наредете ги во огноотпорен сад. Кога ќе бидат речиси готови, прелијте ги со кисела павлака и вратете ги во рерна да се запечат.