Потребно:
- 100 гр ореви
- 100 гр суви домати
- 2 лажички мелена пипер
- 1 лажичка сува мајчина душица
- 1 лажичка мелен ким
- 1 лажичка мелен коријандер
- 1/2 лажичка црн пипер
- 1/4 лажичка кајен пипер
- 3 чешниња лук
- 1 конзерва леблебија
- 1 кромид
- 10 посни кори
Подготовка: Во блендер се ставаат оревите, па се додаваат зачините, сечканиот лук, сувите домати и сето убаво се блендира. Наутот процедете го, па измијте го и повторно процедете го. Потоа во блендерот додајте наут (300 гр.) и исечканиот кромид. Сè убаво изблендирајте, па пропржете во тавче во кое сте ставиле 3 лажици маслиново масло. Потоа додадете ги преостанатите цели леблебии (240 гр.) и измешајте, па прелијте со 3-4 лажици вода. Покријте и оставете на шпорет додека не испари течноста, односно уште неколку минути. Во тава се става кората (да виси од страните), прво се премачкува со масло. Така наредете ги сите 10 кори, а секоја премачкајте ја со масло. Истурете го филот, па затворете со корите кои висат. Се пече во загреана рерна на 180°C околу 30 минути. Добар апетит!