РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Посни плескавици

Овој рецепт за здрави зеленчукови плескавици лесно се подготвува, а може да се комбинира со месо, како избор за хранлив ручек. Наместо да ги пржите, плескавиците може и да се испечат во рерна.

Потребно:

  • 2 главици карфиол
  • 3 чешниња лук (иситнет)
  • Шолја брашно
  • 2 јајца
  • 150гр кашкавал
  • 1/3 шолја топла вода
  • Лажичка свеж магдонос
  • Сол
  • Бибер

Потребно: Карфиолот обарете го во вода додека не омекне, околу 5-6 минути. Исцедете и измијте го со ладна вода. Потоа, исечкате на ситни парчиња. Во посебен сад измешајте го карфиолот, брашното, изматените јајца, изренданиот кашкавал, магдоносот, солта и биберот. Додадете ја водата и мешајте додека состојките не се соединат. Смесата треба да биде доволно густа за да може плескавиците лесно да се излијат, како смеса за уштипци. Плескавиците пржете ги на маслиново масло или испечете ги во рерна на хартија за печење.