
Потребно:
- 1 кг компири
- 300 мл павлака за готвење
- 150 мл млеко
- 2 чешниња лук
- 100 г рендан кашкавал
- 30 г путер
- Сол и свежо мелен бибер по вкус
- 1 прстофат мускатно оревче (по желба)

Подготовка: Излупете ги компирите и исечете ги на тенки парчиња (дебелина околу 2-3 мм). Колку се потенки парчињата, толку покремасто ќе биде јадењето и толку пократко ќе биде времето за печење (ако вашите парчиња се подебели, времето за печење ќе биде малку подолго). Намастете плех за печење со путер, а потоа лесно истријте го дното со сечкан лук за вкус. Ставете слој компири на дното, зачинете со сол, бибер и додадете малку мускатно оревче по желба. Повторете ги слоевите додека не се потрошат сите компири. Загрејте го млекото и павлаката во тенџере и додадете го згмечениот лук. Не треба да го варите, само загревајте нежно за да се впијат вкусовите. Прелијте ја оваа смеса врз компирите. Посипете со рендан кашкавал и ставете во рерна претходно загреана на 180°C. Покријте го садот со алуминиумска фолија првите 35-40 минути печење. Ова им овозможува на компирите да готват на пареа во кремот без да се исушат. Потоа отстранете ја фолијата и печете уште 20-30 минути, додека површината не порумени убаво и не добие златно-кафеава боја. По печењето, оставете го садот да отстои 5-10 минути пред сервирање – тогаш вкусовите најдобро се спојуваат. Добар апетит!

















