РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Потпечени компири

Ова е едно од оние јадења што внесуваат топлина во во домот со самиот мирис од рерната. Овој кремаст класик од француско потекло совршено ги комбинира тенките парчиња компир со богата павлака, млеко и кашкавал, создавајќи неодолива златно-кафеава кора. Без разлика дали го сервирате како прилог со месо или како самостојно јадење со салата, секогаш ќе биде полн погодок.

Потребно:

  • 1 кг компири
  • 300 мл павлака за готвење
  • 150 мл млеко
  • 2 чешниња лук
  • 100 г рендан кашкавал
  • 30 г путер
  • Сол и свежо мелен бибер по вкус
  • 1 прстофат мускатно оревче (по желба)

Подготовка: Излупете ги компирите и исечете ги на тенки парчиња (дебелина околу 2-3 мм). Колку се потенки парчињата, толку покремасто ќе биде јадењето и толку пократко ќе биде времето за печење (ако вашите парчиња се подебели, времето за печење ќе биде малку подолго). Намастете плех за печење со путер, а потоа лесно истријте го дното со сечкан лук за вкус. Ставете слој компири на дното, зачинете со сол, бибер и додадете малку мускатно оревче по желба. Повторете ги слоевите додека не се потрошат сите компири. Загрејте го млекото и павлаката во тенџере и додадете го згмечениот лук. Не треба да го варите, само загревајте нежно за да се впијат вкусовите. Прелијте ја оваа смеса врз компирите. Посипете со рендан кашкавал и ставете во рерна претходно загреана на 180°C. Покријте го садот со алуминиумска фолија првите 35-40 минути печење. Ова им овозможува на компирите да готват на пареа во кремот без да се исушат. Потоа отстранете ја фолијата и печете уште 20-30 минути, додека површината не порумени убаво и не добие златно-кафеава боја. По печењето, оставете го садот да отстои 5-10 минути пред сервирање – тогаш вкусовите најдобро се спојуваат. Добар апетит!