РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Празнични линцер колачиња

Ова е малку поинаков рецепт за популарните линцер колачиња, кои ќе ја збогатат празничната трпеза.

Потребно:

  • 200 г брашно
  • малку прашок за пециво
  • 50 г мелени печени лешници
  • 45 г шеќер
  • 25 г шеќер во прав
  • 1 прстофат сол
  • 100 г путер
  • 1 јајце

Дополнително

  • 150 г мармалад

Подготовка: Замесете го тестото од горенаведените состојки, а потоа ставете го во фрижидер еден час. Поделете го тестото на два дела, од кои едниот е поголем. Развлечете го и ставете го во калапот во кој ќе се пече. Избоцкајте го тестото со вилушка и печете на 180°C околу 10 минути. Потоа извадете го и изладете го. Развлечете го вториот дел од тестото, исечете го на ленти и ставете го во замрзнувач околу 20 минути. Намачкајте го мармаладот ​​врз изладената кора и наредете ги лентите врз мармаладот. Печете го целиот колач на 180°C околу 15-20 минути. Посипете го добро изладениот колач со шеќер во прав и исечете ги лентите со остар нож. Сервирајте. Добар апетит!