Потребно:
- 300 гр пченкарно брашно
- 100 гр пченично брашно
- 200 гр сирење (младо сирење или фета)
- 1 средна тиквичка (околу 200 гр.)
- 1 главица кромид
- 3 јајца
- 200 мл јогурт
- 100 мл масло
- 1 прашок за печиво
- Сол и црн пипер по вкус
Подготовка: Тиквичките измијте ги, изрендајте ги на покрупно ренде, посолете ги и оставете ги да отстојат околу 10 минути, да пуштат вода. После тоа добро исцедете ги. Кромидот ситно се сечка и се пржи кратко на малку масло додека да стане стаклест. Во сад измешајте ги пченкарното и пченичното брашно со прашокот за печиво. Во друг сад изматете ги јајцата, па додајте јогурт и масло. Мешајте додека се добро да се соедини. Во смесата со јајцата постепено додавајте го брашното и убаво мешајте. Во смесата додадете ги исцедените тиквички, пржениот кромид, издробеното сирење, сол и бибер. Се добро измешајте. Загрејте ја рерната на 200°C. Смесата истурете ја во плех обложен со хартија за печење или подмачкан со масло. Печете ја пројата околу 30-35 минути, додека не добие убава златно-кафеава боја. Кога ќе се испече, извадете ја од рерна и оставете го малку да се излади пред да ја исечете. Послужете ја топла или ладна со јогурт или кисело млеко. Добар апетит!