РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Проја со сирење, кромид и тиквички

Ова е поинаква верзија на рецептот, но нуди подготовка на најароматична проја со сирење, кромид и тиквички. За миг ја снемува од тавчето и домашните ќе ја обпжуваат!

Потребно: 

  • 300 гр пченкарно брашно
  • 100 гр пченично брашно
  • 200 гр сирење (младо сирење или фета)
  • 1 средна тиквичка (околу 200 гр.)
  • 1 главица кромид
  • 3 јајца
  • 200 мл јогурт
  • 100 мл масло
  • 1 прашок за печиво
  • Сол и црн пипер по вкус

Подготовка: Тиквичките измијте ги, изрендајте ги на покрупно ренде, посолете ги и оставете ги да отстојат околу 10 минути, да пуштат вода. После тоа добро исцедете ги. Кромидот ситно се сечка и се пржи кратко на малку масло додека да стане стаклест. Во сад измешајте ги пченкарното и пченичното брашно со прашокот за печиво. Во друг сад изматете ги јајцата, па додајте јогурт и масло. Мешајте додека се добро да се соедини. Во смесата со јајцата постепено додавајте го брашното и убаво мешајте. Во смесата додадете ги исцедените тиквички, пржениот кромид, издробеното сирење, сол и бибер. Се добро измешајте. Загрејте ја рерната на 200°C. Смесата истурете ја во плех обложен со хартија за печење или подмачкан со масло. Печете ја пројата околу 30-35 минути, додека не добие убава златно-кафеава боја. Кога ќе се испече, извадете ја од рерна и оставете го малку да се излади пред да ја исечете. Послужете ја топла или ладна со јогурт или кисело млеко. Добар апетит!