РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Протеински леб кој и децата ќе го обожаваат

Постои посебно уживање во свежиот, топол леб во студените утра. Лебот е неизоставен дел од менито на многу семејства и многумина го купуваат во пекарите и продавниците. Но, обидете се да го подготвите овој едноставен леб и дома, бидејќи не одзема многу време, а е незаменлив.

Потребно:

  • 1 шолја елда
  • ¾ шолја ситни овесни снегулки
  • 2 мерици протеин, без вкус
  • 2 јајца
  • 3 белки
  • 2 лажици јогурт
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка сусам
  • 200мл вода

Подготовка: Елдата сомелете ја во брашно и додадете ги овесните снегулки, протеинскиот прав и сусамот. Во друг сад измешајте ги јајцата, јогуртот, содата и солта. Соединете ги влажните и сувите состојки и добро измешајте. По потреба додадете малку вода во смесата. Смесата ставете ја во добро подмачкан калап или тавче за леб или сад за печење и се пече го во загреана рерна 35 минути на 180 степени. Добар апетит!