Потребно:
- 2 јајца
- Сол по желба
- 2 лажички масло за јадење
- 8-10 лажици гриз
Подготовка: Убаво изматете ги белките, па во нив додадете ги жолчките и се убаво соединете. Потоа додадете го маслото и полека посипувајте во смесата од гризот, прво осум лажици, па ако е потребно додадете уште една. Смесата треба приближно да биде со густина како жежок сварен пудинг, па на тој начин може да видите дали ви се потребни дополнителни уште две лажици гриз (од оние осум). Посолете и оставете смесата да набабри околу 20 минути. Кога супата ќе проврие, натопете ја лажицата во неа, па земете од смесата за кнедли. Не земајте полна лажица, бидејќи кнедлите ќе бидат преголеми. Од последната додадена кнедла, оставете ги да се варат уште 10 минути. Добар апетит!