Потребно:
- 60гр интегрален ориз (не го мелете ако детето е малку повозрасно)
- 200мл вода
- 30гр јаболка исечкана на мали коцки
- 30гр суво грозје (по желба)
- Две лажички цимет
- Половина лажиче ѓумбир
Подготовка: Сите состојки ставете ги во тенџере. Варете ги на тивок оган околу 30 минути, додека оризот не омекне и јадењето не стане чорбесто. Додадете две лажички од млекото што детето го консумира (мајчино или млечна формула) во оризот, и оставете да се вари уште 10. минути. За време на варењето, проверувајте го јадењето дали останало чорбесто, а не кашесто. Константно мешајте го јадењето за да избегнете лепење за садот и доколку е потребно додадете уште млеко или вода. Сервирајте го топло.