РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Ресана колач

Доколку ги сакате популарните ресана колачиња, без сомневање ќе уживате и во овој колач.

Потребно:

За бисквитот:

  • 85 гр брашно
  • 40 гр какао
  • 150 гр шеќер
  • 1 ванилин шеќер
  • 1/2 лажичка сода бикарбона
  • 1/2 лажичка прашок за печиво
  • Прстофат сол
  • 1 дл јогурт
  • 1 дл ладно кафе
  • 1/2 дл масло
  • 1 јајце

За кремот:

  • 1 л сок од портокал
  • 3 кесички пудинг од ванила
  • 6 лажици шеќер
  • 1⁄2 кесичка желатин

За глазурата:

  • 75 гр чоколадо за готвење
  • 40 гр путер
  • 1 лажица масло

Подготовка: Во сад убаво измешајте ги сувите состојки за бисквитот, додајте ги влажните состојки и измешајте со дрвена лажица за да добиете еднолична смеса. На дното на калап за торта или колач ставете хартија за печење и истурете ја смесата. Печете 30 минути на 180 °C. Проверете со чепкалка за заби дали е готово. Прашокот за пудинг од ванила измешајте го со шеќерот и желатинот. Постепено додавајте 200 мл од сокот од портокал и мешајте додека не исчезнат грутките. Остатокот од сокот од портокал ставете го на рингла. Потоа додадете ја смесата од сок и пудинг, и варете заедно 2-3 минути откако ќе почне да врие. Истурете врз ладниот бисквит и добро протресете за да се израмни смесата. Чоколадото, путерот и маслото растопете ги на пареа и прелијте врз оладениот колач. Оставете го да се излади во фрижидер. Добар апетит!