РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Розен торта со бисквити

Превкусен колач на брзина, кој има совршен вкус и лесно се подготвува.

Потребно:

  • 1 пакување розен кори
  • 500мл млеко
  • 300гр шеќер
  • 150гр путер
  • 100гр бело чоколадо
  • 300гр мелени бисквити
  • 250гр мелени ореви

За глазурата:

  • 100гр чоколадо
  • 3 лажици масло

Подготовка: На оган ставете го млекото со шеќерот и почекајте да проврие. Потоа додадете го путерот исечкан на парчиња и чоколадото искршено на парчиња. Мешајте додека се не се стопи. Тргнете од оган и додадете ги мелените бисквити и ореви. Се заедно соединете и оставете да се олади. По четири лажици од млакиот фил ставајте на секоја кора и премачкајте ја. Тортата притиснете ја и оставете да отстои еден час. Потоа, стопете го чоколадото со маслото на пареа или во микробранова печка, по 15 секунди, додека целосно не се стопи. Прелијте преку колачот и оставете да се олади во фрижидер, додека се не се поврзе и убаво соедини. Потоа може да се чува на собна температура. Најдобро е кога се сече на штангли.