РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Руска салата со сооднос кој ја прави совршена

За време на празниците, подготовката на руска салата е неизбежна за многумина, особено во пресрет на Нова Година и Божиќ. Тоа е салата што стана дел од нашата домашна кулинарска традиција и често се пренесува од генерација на генерација, со мали варијации во рецептот. Но, овој рецепт е совршен.

Потребно:

  • 500 г компири
  • 300 г моркови
  • 200 г грашок
  • 3–4 кисели краставички
  • 250–300 г мајонез
  • 2 лажици павлака
  • 1 лажичка сенф
  • Сол, бибер
  • По желба 1 тврдо варено јајце (ситно исечкано)

Подготовка: Исечете ги компирите и морковите на мали коцки со еднаква големина. Сварете ги во солена вода (компири околу 12 минути, моркови околу 8–10 минути). Сварете го грашокот одделно 5 минути или користете замрзнат, веќе сварен. Исцедете го зеленчукот и изладете го целосно. Измешајте го мајонезот, павлаката и сенфот, зачинете лесно со сол и бибер. Додадете го зеленчукот и ситно исечканите краставици, измешајте сè нежно. Доколку сакате, додадете го исечканото јајце. Ставете во фрижидер најмалку 2 часа пред сервирање. Добар апетит!