Потребно:
- 200 гр варена леќа
- 1 црвена пиперка
- 1 краставица
- 1 главица црвен кромид
- 2 лажици маслиново масло
- Сок од половина лимон
- Сол
- Црн пипер
Подготовка: Исплакнете ја конзервираната леќа под ладна вода пред да ја користите за да го отстраните вишокот сол. Исцедете ја и ставете ја во сад. Додадете го исечканиот зеленчук и прелијте со маслиново масло и сок од лимон, зачинете со сол и бибер. Ако не користите конзервирана леќа, обрнете внимание на времето за готвење. Леќата се готви 20-30 минути, во зависност од видот. Зелената или кафената леќа се готви подолго, додека црвената леќа се готви пократко (10-15 минути), бидејќи брзо се распаѓа. Добар апетит!