Потребно:
- Едно цвекло (средна големина)
- Половина главица кромид
- Еден домат (излупен)
- Чешне лук (иситнет)
- Еден компир
- Две црни маслинки
- Магдонос
За прелив:
- 1 лажичка јаболков оцет
- 2 лажички маслиново масло
Подготовка: Цвеклото убаво се мие, му се отсекуваат краевите и се става да се вари во посолена вода што врие, се додека не омекне. Се цеди, и под млаз ладна вода се лупи кората и се сече на коцки. Се вари и компирот и тој се сечка на кругови. Доматот се лупи, се чисти од семките и се сече на коцки. Маслинките исто така се сечкаат. Сите состојки се мешаат, и се прелеваат со претходно измешаниот јаболков оцет, маслиново масло и лукот.