Потребно:
- 4 компири
- 1 кромид
- 4 јајца
- Маслиново масло
- Сол
- Црн пипер
Подготовка: Излупете ги компирите и исечете ги на тенки парчиња. Исто така, исечете го кромидот на тенки парчиња. Загрејте го маслиновото масло во тава на средна топлина. Додадете ги компирите и кромидот и пржете додека компирите не омекнат и добијат малку златна боја. Повремено мешајте ги. Во меѓувреме, изматете ги јајцата во сад и додајте сол и бибер по вкус. Кога компирот е готов, исцедете го вишокот маслиново масло од тавата. Потоа прелијте со изматените јајца врз компирот и кромидот. Намалете ја топлината и покријте ја тавата. Оставете ја тортиљата полека да се испече 10-15 минути, додека јајцата не се зацврстат одозгора. Кога ќе се испече тортиљата превртете ја на поголема чинија и послужете ја исечена на кришки. Можете да се јаде топло или ладно. Добар апетит!