РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Шпанска тортиља

Иако тортиљата е мексиканско јадење, шпанската тортиља можеби и не е толку необична, иако отстапува од традицијата, а нејзината предност е што можете да ја прилагодите на вашите сопствени желби.

Потребно:

  • 4 компири
  • 1 кромид
  • 4 јајца
  • Маслиново масло
  • Сол
  • Црн пипер

Подготовка: Излупете ги компирите и исечете ги на тенки парчиња. Исто така, исечете го кромидот на тенки парчиња. Загрејте го маслиновото масло во тава на средна топлина. Додадете ги компирите и кромидот и пржете додека компирите не омекнат и добијат малку златна боја. Повремено мешајте ги. Во меѓувреме, изматете ги јајцата во сад и додајте сол и бибер по вкус. Кога компирот е готов, исцедете го вишокот маслиново масло од тавата. Потоа прелијте со изматените јајца врз компирот и кромидот. Намалете ја топлината и покријте ја тавата. Оставете ја тортиљата полека да се испече 10-15 минути, додека јајцата не се зацврстат одозгора. Кога ќе се испече тортиљата превртете ја на поголема чинија и послужете ја исечена на кришки. Можете да се јаде топло или ладно. Добар апетит!