РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Штрудла со џем

Рецепт кој на сите им успева уште при првиот обид.

Потребно:

  • 1 кг брашно
  • 1 свеж квасец или кесичка сув квасец
  • 1 јајце
  • 100 гр шеќер
  • 1 чаша масло
  • Малку сол
  • 500 мл млеко
  • Сок од половина лимон
  • Џем по ваш избор
  • Шеќер во прав за посипување

Подготовка: Млекото малку загрејте го, па во млакото млеко ставете го квасецот да нарасне. Во сад за матење сипете брашно, шеќер, масло, додадете го јајцето, сокот од половина лимон и млекото со додаден квасец и замесете тесто. Доколку е потребно, додадете брашно по малку. Покријте ја ванглата со крпа и оставете да нарасне. Кога ќе нарасне, ставете го на работната површина, малку замесете го и поделете го на три дела. Секој дел растенчето го со сукало во форма на правоаголник и премачкајте со џем. Завиткајте во ролат и ставете во тавче. Печете во загреана рерна на 200 степени околу половина час, во зависност од рерната. Жешката штрудла премачкајте ја со малку млеко и посипете со шеќер во прав. Добар апетит!