
Потребно:
За тестото:
- 6 јајца
- 150 г шеќер
- 150 г брашно
- 30 г какао во прав
- Прстофат сол
За филот:
- 500 мл слатка павлака
- 1 лажица шеќер во прав
- 300 г компот од вишни (исцедени)
- 1 кесичка желатин (или фиксатор за шлаг)
Прелив:
- Сок од компот, загреан со лажица пченкарен скроб за густина
Подготовка: Измиксирајте ги јајцата со шеќерот додека не добиете пенаста смеса. Додадете го просеаното брашно, какаото и солта. Печете во квадратен калап 20 минути на 180 °C. Оставете да се олади и пресечете на половина. Изматете ја павлаката со шеќерот и желатинот. На долната половина распоредете ги вишните, па шлагот и поклопете со другата половина. По желба, прелијте со сокот од вишни или со чоколадна глазура. Добар апетит!