РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Шварцвалд коцки – богат, а лесен колач

Ако сте љубител на Шварцвалд тортата, тогаш оваа нејзина верзија во форма на колач ќе ве освои на прв поглед. Овој богат, а лесен колач се топи во устата и тешко ќе успеете да се задржите на едно парче.

Потребно:

За тестото:

  • 6 јајца
  • 150 г шеќер
  • 150 г брашно
  • 30 г какао во прав
  • Прстофат сол

За филот:

  • 500 мл слатка павлака
  • 1 лажица шеќер во прав
  • 300 г компот од вишни (исцедени)
  • 1 кесичка желатин (или фиксатор за шлаг)

Прелив:

  • Сок од компот, загреан со лажица пченкарен скроб за густина

Подготовка: Измиксирајте ги јајцата со шеќерот додека не добиете пенаста смеса. Додадете го просеаното брашно, какаото и солта. Печете во квадратен калап 20 минути на 180 °C. Оставете да се олади и пресечете на половина. Изматете ја павлаката со шеќерот и желатинот. На долната половина распоредете ги вишните, па шлагот и поклопете со другата половина. По желба, прелијте со сокот од вишни или со чоколадна глазура. Добар апетит!